Verkeersveiligheid

Onze verkeerswerkgroep:

Onze verkeerswerkgroep bestaat uit ouders en leerkrachten. Wilt u meedenken dan kunt u zich altijd bij één van ons aanmelden!

Namens de ouders:
- Sandra Arends (moeder van Mees uit groep 5)
- Danielle Kooij (moeder van Anouck uit groep 7)

Namens de leerkrachten:
- Liane Pot (leerkracht groep 1)
- Marleen van den Brandhof (leerkracht groep 8)
- Tamara Zinkstok (leerkracht groep 3)

Vijf tips om uw kind te leren fietsen

1.  Koop altijd een fiets die aansluit bij de lengte van uw kind. Schaf niet een te grote fiets aan, u moet er namelijk altijd voor zorgen dat de voetjes plat op de grond kunnen staan, waardoor een kind sneller kan afremmen en niet omvalt.

2.  Nog zijwieltjes? Laat ze in de winkel zo afstellen dat ze bij het rijden de grond niet raken. Op die manier leren ze extra snel op twee wielen fietsen. Het verschilt per kind hoe lang zijwieltjes nodig zijn.

3.  Zorg voor verlichting en reflectoren op het achterspatbord en de trappers. Hierdoor waakt u erover dat uw kind altijd zichtbaar is in het verkeer.

4.  Fietsen met wielen van 20 inch (50,8 centimeter) en kleiner vallen onder de noemer 'speelgoed' en worden niet gecontroleerd op de veiligheidsnormen, loop daarom zelf altijd de fiets langs.

5.  Zet een vlaggetje op de fiets van uw kind. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar hiervoor zorgt u er ook voor dat uw fietsende kleuter niet over het hoofd wordt gezien.

Lightwise actie ANWB

Dit jaar hebben wij weer een Lightwise actie gehouden. Dit jaar was de actie voor de hele school bedoeld. Ook ouders reden in de 'controlefuik' waarbij de verlichting gecontroleerd werd. De veiligheid van de kinderen staat bij ons voorop, ook in het verkeer, en hierbij het belang van goed werkende verlichting.

Volgend jaar weer!!

Fietsenkeuring

Donderdag 5 november was de jaarlijkse fietsenkeuring. Het resultaat van onze school is als volgt:

Aantal gekeurde fietsen:        113
Aantal afgekeurde fietsen:       31
Aantal goedgekeurde fietsen:  82

Een aardige opkomst, maar toch nog een flink aantal afgekeurde fietsen.
Zowel de opkomst als het aantal goedgekeurde fietsen zouden wij graag hoger willen zien. Het gaat immers om de veiligheid van de kinderen.

Streetwise ANWB
In september kregen wij bezoek van de ANWB met een praktisch lesprogramma waarbij de kinderen van groep 1 t/m groep 8 leerden hoe zij zich op een veilige manier door het verkeer kunnen begeven.

Zie hieronder een impressie:

"Blik en klik", groep 3 en 4
De kinderen hebben geleerd over gevaarherkenning, veilig oversteken en de noodzaak van gebruik van de autogordel in een autostoeltje/auto. Zoals jullie op de foto's kunnen zien zijn wij heel praktisch bezig geweest en hebben de kinderen echt heel veel geleerd!

"Hallo auto", groep 5 en 6
De kinderen hebben geleerd over de invloed van reactiesnelheid, het inschatten van de remweg van een auto en het juiste gebruik van een veiligheidsgordel. Als afsluiting mochten de kinderen een stukje meerijden in de lesauto en ook helpen met remmen. Dat was best even spannend! Wij hebben een leuke, gezellige en vooral leerzame dag gehad.

Auto's staan nooit meteen stil

'Niet zomaar oversteken! Niet achter de bal aan rennen als hij de straat oprolt! Stop!' Hoe vaak roepen we dat niet tegen onze kinderen? Elke dag? De helft van de kinderen (4 - 14 jaar) let niet op het verkeer en steekt zonder te kijken de straat over. Bam! Het is een seconde gebeurd. Houd u daarom aan de snelheid. Hoe harder u rijdt, des te langer de remweg. Elke kilometer telt. Zo kiest u voor veilig.

Zichtbaarheid in het verkeer

Door een paar euro uit te trekken voor goede fietsverlichting, vermindert u de kans dat uw kind een verkeersongeval krijgt tot een kwart. In Nederland komen elk jaar 35 kinderen (0-14 jaar) om in het verkeer en belanden nog eens 635 kinderen in het ziekenhuis. De grootste groep (dodelijke) slachtoffers zijn fietsende pubers (10-14 jaar). Goede verlichting op de fiets bespaart levens. Zo simpel is veiligheid.